De grundlæggende tekniske begreber

For mange mennesker er kodesprog volapyk. Derfor var det i mange år kun kodenørder eller virksomheder med mange penge, der kunne lave deres egen hjemmeside. Det har ændret sig, og igennem de seneste år er det blevet muligt for helt almindelige mennesker at få deres egen hjemmeside ved hjælp af hjemmesideværktøjerne. 

Men selvom du ikke behøver at vide noget om koder, kan det være rart at have en grundlæggende forståelse for nogle af de tekniske begreber – også i forhold til, når du skal vælge mellem forskellige hjemmesideværktøjer. 

Hvad er HTML?

HTML er det kodesprog, som de fleste hjemmesider er programmeret i. HTML er en forkortelse for 'Hyper Text Markup Language'. Læs mere om HTML her. 

Hvad er CSS?

CSS står for 'Cascading Style Sheet', og bestemmer udseende, farver, skriftstørrelser og meget andet. Læs mere om CSS her. 

Hvad er Javascript?

Javascript er et scriptsprog, der anvendes til at skabe dynamiske hjemmesider. Læs mere om Javascript her. 

Hvad er Flash?

Flash er et program udviklet af Adobe. Flash er specielt godt at vise grafiske elementer, da det er vektorbaseret i modsætning til pixelbaseret grafik. Det er dog ikke en god idé at bruge flash til hele hjemmesiden, da søgemaskinerne har svært ved at læse flashsider, fordi de ’opfatter’ dem som en film/en serie billeder. Søgemaskinerne har dermed ikke mulighed for at ’læse’ indholdet af billederne eller for at prioritere indholdet. Læs mere om søgemaskineoptimering her. Flash bør i stedet bruges som indholdselementer på en hjemmeside, hvor man gerne visuelt vil skabe nogle flotte grafiske effekter. Læs mere om Flash her. 

Hvad er PHP?

PHP er et programmeringssprog, som bruges til at skabe dynamisk indhold og funktionalitet på en hjemmeside. Læs mere om PHP her. Af andre udviklingssprog kan nævnes ASP, ASP.NET og CGI. her.