Hvad består en hjemmeside teknisk set af?

Hvad er en hjemmeside, og hvordan virker den?

Hvis du har kendskab til web kodning, kan du opbygge hjemmesider i forskellige kodesprog (HTML, CSS, Javascript, FLASH, PHP, MySQL). Har du dog ikke forstand på kodning, kan du stadig sagtens bygge en flot og moderne hjemmeside op i et CMS system som fx mono.net.

På denne side får du forklaringer af nogle tekniske begreber, du måske støder på i din søgen efter det helt rigtige hjemmesideværktøj at bygge din hjemmeside i.

CMS system – Webløsninger

De fleste hjemmesider bliver i dag skrevet i, opdateret og vedligeholdt ved hjælp af det, man kalder et content management system, forkortet CMS system. Content management systemet gør det muligt at opdatere tekster og billeder, uden at du skal vide noget om koder og kodning. 

Content management systemer kaldes også for "sitebuilders" eller på dansk for "hjemmesideværktøjer" som fx mono.net. 

Nogle CMS systemer skal installeres på din computer, for at du kan arbejde i dem. Andre webløsninger ligger på internettet som ’online-applikationer’, hvilket vil sige, at du kan redigere din hjemmeside fra en hvilken som helst computer. Det kan være en fordel, hvis du fx er ude at rejse og derfor ikke har din computer med, men bruger computere på internetcafeer eller hoteller til at opdatere hjemmesiden fra. 

Et af de afgørende krav til en webløsning dvs. et CMS system er, at det er brugervenligt og fleksibelt, for det vigtigste er, at det er let at bruge. 

Lav hjemmesider med et CMS system og opnå det bedste resultat. Test forskellige webløsninger og find den der matcher dine behov bedst. 

WYSIWYG

En god hjemmeside opdateres løbende, men det kræver også at webløsningen er let at bruge så det er hurtigt og nemt. Nogle webløsninger er superlette at bruge, fordi de bygger på det, der hedder WYSIWYG. Det står for ’What You See Is What You Get’ og betyder, at redigeringssiden ser ud, præcis som den ser ud, når du oploader til internettet. 

Her er en liste over nogle af de ting, du bør overveje, når du skal vælge et hjemmesideværktøj:

 • Findes der en gratis version, så du kan prøve værktøjet inden du køber det?
   
 • Hvis du skal have et domæne til din hjemmeside skal du vælge et værktøj, som giver dig mulighed for at få dit eget domæne
   
 • Er der plads- eller trafikbegrænsninger, så du kun kan oprette et antal begrænsede sider eller uploade et begrænset antal billeder?
   
 • Er det muligt at strukturere indholdet i en menustruktur, så du kan prioritere dit indhold?
   
 • Er det muligt at beskytte din hjemmeside med en adgangskode, så du kan vælge, hvem der skal kunne se din hjemmeside?
   
 • Hvor mange designskabeloner kan du vælge imellem og kan du lide designet?
   
 • Er der mulighed for at du kan redigere din hjemmeside og lægge indhold på den, inden du publicerer (gør den tilgængelig) på nettet?
   
 • Er der mulighed for at du kan lave en mobil version af din hjemmeside?
   
 • Giver værktøjet gode muligheder for at integrere hjemmesiden med de sociale medier?
webløsning, webløsninger, lav hjemmesider, cms system, mono.net

Tip fra Mono!

Mono er en webløsning, hvor du selv kan oprette og redigerer din hjemmeside. Selve opbygningen foregår i WYSIWYG - hvilket er et CMS system og betyder at du kan se din hjemmeside, når du redigere i den.

Lav hjemmesider med Mono, nemt og enkelt.